H

HET VERHAAL ACHTER ‘WIJN NA BIER GEEFT PLEZIER’. FEIT OF FABELTJE?

Net een glas wijn in de mik, en ineens enorm trek in een dorstlessend biertje. Voordat je de kans krijgt de barman aan te spreken, is er altijd wel iemand in het gezelschap die je waarschuwt. ''Pas op hé, bier na wijn geeft venijn!''. Andersom is geen probleem. Wijn na bier geeft plezier. Nou, niet dus. De waarheid is dat het niet uitmaakt of je eerst wijn en dan bier drinkt, of andersom. Drink lekker door elkaar, want deze uitspraak heeft een héle andere betekenis.

Net een glas wijn in de mik, en ineens enorm trek in een dorstlessend biertje. Voordat je de kans krijgt de barman aan te spreken, is er altijd wel iemand in het gezelschap die je waarschuwt. ”Pas op hé, bier na wijn geeft venijn!”. Andersom is geen probleem. Wijn na bier geeft plezier. Nou, niet dus.

De waarheid is dat het niet uitmaakt of je eerst wijn en dan bier drinkt, of andersom. Drink lekker door elkaar, want deze uitspraak heeft een héle andere betekenis.

Middeleeuwse rijm

Lang werd gedacht (en door velen nogsteeds) dat de uitspraken drankuitspraken over plezier en venijn echt waar zijn. Nou lieve Girls Who Drink, goed nieuws. De uitspraken stammen uit de Middeleeuwen, en hebben niets met de volgorde van je dranks te maken.

Vroeg was water te smerig (want leidingwater) om te drinken en daaromdronkiedereenvanaf z’n tweede levensjaarbier – moetje ’s ff voorstellen. De elite daarintegen, moest niks hebben van bier. Zij konden zich wijn veroorloven, en dronken daarom alleen maar wijn.

In deze steden drink je supergoedkoop >

Snap je ‘m al?

Het rijmpje had alles met status te maken. Arme stakkers dronken het goedkope beer. Wanner je later een wijndrinker werd, betekende dit dat jegenoeg geld had om wijn te kunnen drinken. Wijn na bier geeft op die manier plezier.

Kon je echter eerst wijn drinken, maar was je daarna genoodzaakt om over te stappen naar bier, dan was dit geen goed nieuws. Je had te maken met een financiële downgrade en ging een flinkje tree naar beneden op de maatschappelijke ladder: venijn dus.

Kortom, de opmerkingen die je drankgenoten plaatsen ‘Bier na wijn geeft venijn’ en ‘wijn naar bier geeft plezier’ hebben dus eigenlijk he-le-maal niks te maken met de volgorde van de drankjes.

Zo, hebben we dat ook weer de wereld uitgelopen! Drink jij liever eerst bier of wijn?