W

WIJN EN KAAS: ZO COMBINEER JE ZE VOOR HET BESTE RESULTAAT

Kaas en wijn, waar komt de combinatie vandaan?

De band stamt waarschijnlijk uit de tijd dat een vlijtige kaasboer ook wat flesjes Bordeaux op het schap had staan. Of hij gaat nog verder terug, tot de tijd dat Nederlandse kooplui met schepen vol Hollandse kaas en haring naar Bordeaux voeren en wijn mee terugnamen.

Die combinatie, Hollandse kaas en Bordeaux, gaat overigens wel erg goed. Ergens is het misgegaan in deze perfecte relatie en heeft roodschimmel de plaats van Hollandse kaas ingenomen.

Zo combineer je ze het best

We leren van jongs af aan dat kaas met een flesje wijn het hoogste genot is op het gebied van buitenlandse eet- en drinkcultuur: het obligate plankje Franse kaas met dito fles wijn, dus Brie, Camembert en Boursin, gecombineerd met een rode Bordeaux, zeg een Médoc. Juist deze klassieke combinatie blijkt bepaald niet ideaal.

10 x de beste planken voor jouw kazen >

Een kleine analyse van kaas en wijn leert ons het volgende: de Médoc is tannineus, heeft dus een hoop bitterstoffen en flink wat zuren. Het fruitige element is secundair. De kazen zijn volvet, hebben een smeuïge substantie, een licht notige smaak en kleven licht aan het verhemelte; Boursin heeft een uitgesproken knoflooksmaak.

De wijn moet het drie partners naar de zin maken, terwijl hij het met eentje al moeilijk heeft. Tannines gaan namelijk niet goed samen met de vetten van de kaas; deze maken de wijn vlak. De hele structuur van de wijn zakt als het ware in elkaar, omdat de tannines voor de wijn de ruggegraat vormen. Wat overblijft is een alcoholische impressie die wel voor een vrolijke avond zorgt, maar geen gastronomisch hoogtepunt vormt.

Dit zijn de beste wijnen in de supermarkten >

De zuurgraad en het ontbreken van tannines maken witte wijn een voor de hand liggende partner bij de meeste kazen van het type ‘zachte roodschimmel’, als Brie, Epoisses, Livarot en Reblochon. Ook jonge geitenkaas komt het beste tot zijn recht met een levendige witte wijn, het liefst een droge.

Cheesy Guide: de perfecte kaasplank maak je zo >

Wie maximaal wil genieten van de combia kaas en wijn, moet op het volgende letten:

  1. Kies bij een rode wijn met flink wat tannines, zoals Bordeaux, Barolo of Rioja, alleen harde kaas.
  2. De vetten van harde kazen kunnen wel tegen de tannines op, zolang het zoutgehalte niet te hoog is.
  3. Eet zachte roodschimmelkazen nooit te rijp. Het staat wel spannend, zo’n druipende brie, maar het helpt elke wijn om zeep.
  4. Kies bij één wijn kazen van één type, bv. geitenkazen of oude kazen.
  5. Jonge, fruitige rode wijn is bij kaas te preferen boven belegen, strakke wijn.
  6. Kaas en wijn uit dezelfde streek gaan vaak goed samen.
  7. Zet eens een pot lekker abdijbier naast kaas.

Welke wijn schenk jij de volgende keer in naast je kaasplateau?

Bron: NRC.nl