EAT / Fijne Foodspots

GIRLS WHO EAT RAMEN: 5 x RAMENSPOTS IN AMSTERDAM!

Meer weten over ramen? De prachtige, lichtelijk gestoorde eetfilm 'Tampopo' leert ons alles over het - waarschijnlijk populairste gerecht in Japan, de noedelsoep. In de eerste scène legt een oude wijsgeer uitvoerig uit hoe je die het beste kunt eten: eerst zorgvuldig ruiken, welwillend kijken naar de vetoogjes aan het oppervlak van de bouillon. Dan de soep en het varkensvlees dat daar in ligt - de chashu - een beetje liefkozen met je eetstokjes. Waar moet je in Amsterdam zijn voor deze bijzondere gewoonte? Dit zijn onze favoriete Ramenspots! Ramen Amsterdam.

Meer weten over ramen? De prachtige, lichtelijk gestoorde eetfilm ‘Tampopo’ leert ons alles over het – waarschijnlijk populairste gerecht in Japan, de noedelsoep. In de eerste scène legt een oude wijsgeer uitvoerig uit hoe je die het beste kunt eten: eerst zorgvuldig ruiken, welwillend kijken naar de vetoogjes aan het oppervlak van de bouillon. Dan de soep en het varkensvlees dat daar in ligt – de chashu – een beetje liefkozen met je eetstokjes. Waar moet je in Amsterdam zijn voor deze bijzondere gewoonte? Dit zijn onze favoriete Ramenspots!

Er staat een grote kom vol met verschillende structuren voor je die stuk voor stuk om een andere aanpak vragen. Je bril (mocht je die hebben) beslaat van de damp, de noodels en spetters vliegen de tafel over en het glibberige eitje glibbert tussen je stokjes. Ik weet niet hoe het met jouw chopstickskills zit, maar échte skills leer je door het eten van ramen. Tip: het eten ervan kan nogal ongemakkelijk zijn, dus doe het met gezelschap waar je op je gemak bij bent.

Ramen in Amsterdam

Fou Fow Ramen

Voor de beste ramen in Amsterdam moet je zeker zijn bij Fou Fow! Eigenaar Fow Pyng Hu runde al eerder een pop-up bovenin het Aziatisch warenhuis Dun Yong, en heeft nu een eigen, vaste zaak op de prachtige Elandsgracht. Fou Fow ramen zit iedere dag net zo vol als de grote bak met ramen. Mensen blijven langskomen en schrijven hun naam om het velletje papier bij de ingang, tot ze hun namen horen en eindelijk mogelijk aanschuiven. Het kleine smalle tentje is dan ook eigenlijk te klein geworden voor alle ramenfans.. De inrichting is fris en eenvoudig, de bediening Aziatisch (yeah!), super vriendelijk en zeer efficiënt, en het publiek slurp en chopstickt geconcentreerd.

Wij spraken Camille over haar eigen frisdrankmerk Neko Jusu!

Op de drankkaart van Fou Fow Ramen staan verschillende Japanse biertjes, sake, Japanse Thee en limonade van Neko Jusu.  De dinerkaart is lekker eenvoudig: noedels en keuze uit vier soorten bouillon (miso, varken, vegetarische soja en shio, wat ‘zout’ betekent). Om je bouillon compleet te maken kun je kiezen tussen verschillende toppings (shii-take, zeewier, ei). Hungry for more? Bestel gerust nog wat gyoza!
Elandsgracht 2a
Van Woustraat 3

Umaimon Amsterdam

“In Japen eet men ramen als lunch, avondeten of midnight-snack,” zegt eigenaar Haruhiko ­Saeki. Dat zie ik, na het bezoekje aan Umaimon, ook wel zitten. De Japanse ramen noedelbar die op steenworp van het Leidseplein ligt, is een begrip in Düsseldorf en serveert nu ook ‘Japanese soul food’ in Amsterdam. Op het gigantische menu van Umaimon staan 15 verschillende soepen en een aantal Japanse bijgerechten voor groot-eters. Zo’n noodlesoep in je eentje opkrijgen is al een hele challenge, en mocht dit niet lukken op de avond zelf, dan is het personeel zo vriendelijk om de ‘ramen-resten’ voor je in te pakken! Fijn dat wij nog konden nagenieten van die luxe variant met kip, kipgehaktballetjes en verse truffel (!).

Hebben jullie wel eens een Poké Bowl geprobeerd?
Vind hier 10 recepten!

Wat de Sapporo noedels zo bijzonder maken? Ze worden uit Japan geïmporteerd, waarna ze drie dagen lang gerijpt worden in de pronkende noedel klimaatkast (naar 18 graden) die in de zaak staat. Vervolgens worden de noedels ‘los gemasseerd’ en zorgvuldig gekookt zodat ze exact de juiste elastische bite behouden. De heerlijke Sapporo noedels worden geserveerd in een geconcentreerde kippenbouillon (die op zijn beurt ook 24 uur heeft getrokken) en wordt voorzien van verschillende toppings.
Het interieur van Umaimon heeft sobere Japanse invloeden met houten latwerk en opengewerkte lampenkappen. Mede hierdoor is het een sfeervolle zaak met een goed zicht op de keuken, waar de ramen noedels klaargemaakt worden. Ik zou snel een bezoekje brengen bij Umaimon!
Korte Leidsedwarsstraat 51

Ramen in Amsterdam. Bron: Joyce Goverde
Ramen in Amsterdam. Bron: Joyce Goverde

Men Impossible

Nog niet heel lang geleden opende het eerste veganistische ramenrestaurant van Amsterdam, in onze favoriete wijk De Jordaan. Eigenaar Atsushi is chef én ober, en probeert mensen blij te maken met zijn vegan noedels. De internationale naam doet misschien anders vermoeden, maar het ramenzaakje is hartstikke authentiek. Het woord ‘impossible’ verwijst naar de bijzondere noodels (100% plant based, glutenvrij). De ramen drijven hier trouwens niet in bouillon, maar in rode saus. “Dipping noodles,” noemt Atsushi zijn kommetjes. Bij Men Impossible kun je terecht voor een goede deal; een 3-gangenmenu met twee drankjes kost je slechts €25. Let op: zonder reservering kun je hier niet terecht.
Hazenstraat 19H

Tokyo Ramen Iki

Deze ramenspot zet zich in om een geheel authentieke Japanese ervaring mee te geven aan de gasten. De Japanse koks werken dan ook zonder compromissen; ze werken alleen met de beste lokale ingrediënten en originele Japanse recepten. Voorheen heette de ramenzaak op de Vijzelstraat Takeichi, maar sinds kort heeft het restaurant zich losgemaakt van de Japanse noedelketen en zijn ze stand-alone verder gegaan als Tokyo Ramen Iki. Op het menu staat alleen kippenbouillon, maar voor varkensvleesliefhebbers zijn er ‘varkenstoppings’ te bestellen. De ‘spicy ramen’ van €14 is het populairst; ook onder het Japanse publiek. Sinds kort wordt er ook misosoep geserveerd en je kunt de avond afsluiten met verschillende desserts zoals fluffy pancake of een rijst cake (mocha). In maart opende de derde vestiging, in Amstelveen.
Vijzelstraat 135
Amstelveenseweg 83H

Ramen in Amsterdam

Ramen-ya 

Noedelrestaurant Ramen-ya (letterlijk ‘het noedelsoep-huis’) verschuilt zich in een kelder op de drukke Wallen. De ingang van het ondergrondse restaurant (zonder ramen, hahaha) loop je zo voorbij. Terwijl jij die wankelende toerist ontwijkt, ben je het donkere ingangetje aan de Oudezijds Voorburgwal al voorbij. Eenmaal toch gevonden en beneden loop je tegen de keuken aan, waar de koks druk bezig is met dampende pannen. In het zicht staat een niet-te-missen noedelmachine; de lange alkalische tarwepasta wordt zelf gemaakt. Als je haast hebt en niet veel geld uit wilt geven, is een ramengerecht bij Ramen-ya een prima plek voor een snelle en smaakvolle hap. Voor een ramenrestaurant overigens een vrij uitgebreide kaart!
Oudezijds Voorburgwal 236

Ramen in Amsterdam | Ramen-Ya

Pho 91

Allright, a little cheat, want het Vietnamese pho is niet helemaal hetzelfde als ramen, maar deze willen we toch even meegeven als tip. Want wie kan genieten van een dampende kom noedels wordt van beide gelukkig. Bij Pho91 eet je, mits je een plekje bemachtigd, al jarenlang ‘simpele’ bakken noodels met runderbouillon vanaf €12,50, die je zelf kunt pimpen met limoen, sriracha en hoisin. Er staat sinds kort ook een ‘Bun Bo Hue’ op de kaart: zeer pittige runderboullion die niet voor Nederlands uhhh ik bedoel watjes is.
Albert Cuypstraat 91

Waar en wanneer ga jij ramen eten? Of mist er wellicht een zaak in dit rijtje die we zeker uit moeten proberen? Laat het ons weten via kiki@girlswhomagazine.nl!


Gerelateerde artikelen

Girls Who Magazine Facebook

Volg ons op Facebook!