C

CULINAIR MEXICAANS MET JE HANDEN ETEN BIJ TAQUERIA COBA

Het is net of je een Tarantino-filmset oploopt: rauw en precies proportioneel aangekleed met een cactur, een gemetseld muurtje, een mini-piñada, een paar ananassen, een koeienvelletje hier en daar een cowboyhoed. De bediening is positief nonchalant en goed op de hoogte van wat ze doen. Niet alleen het eten, maar ook het achtergrondgeluid en zelfs de temperatuur zijn Mexicaans. Coba-taqueria is precies hoe je wil dat een Mexicaan is anno 2018. Comfort food, maar dan net even iets meer culinair. 

Het is net of je een Tarantino-filmset oploopt: rauw en precies proportioneel aangekleed met een cactus, een gemetseld muurtje, een mini-piñada, een paar ananassen, een koeienvelletje hier en daar een cowboyhoed. De bediening is positief nonchalant en goed op de hoogte van wat ze doen. Niet alleen het eten, maar ook het achtergrondgeluid en zelfs de temperatuur zijn Mexicaans. Coba Taqueria is precies hoe je wil dat een Mexicaan is anno 2018. Comfort food, maar dan net even iets meer culinair. 

De sfeer – in een oude wietkelder

Toen eigenaresse Mirthe van der Schoot besloot te stoppen met werken in de horeca om een interieurwinkel te beginnen koos ze voor een pand in Amsterdam-Noord (vlakbij topplekken als Hangar, het Skate Café en Hotel de Goudfazant) waar voorheen een wietplantage in had gezeten. Tijdens het verbouwen werd asbest in de kelder gevonden en besloot ze maar even een pauze te nemen en op vakantie te gaan naar Mexico. Toen ze terugkwam begon vriend en chef Joachim de Buck over zijn droom om een taqueria te beginnen and the rest is history.

Het is net of je een Tarantino-filmset oploopt: rauw en precies proportioneel aangekleed met een cactus, een gemetseld muurtje, een mini-piñada, een paar ananassen, een koeienvelletje hier en daar een cowboyhoed. De bediening is positief nonchalant en goed op de hoogte van wat ze doen. Niet alleen het eten, maar ook het achtergrondgeluid en zelfs de temperatuur zijn Mexicaans. Coba Taqueria is precies hoe je wil dat een Mexicaan is anno 2018. Comfort food, maar dan net even iets meer culinair. 

Mexico x Amsterdam-Noord

Aan de perfecte inrichting kun je nog terugzien dat dit ooit een interieur- en plantenwinkel had moeten worden. Het is een perfect gebalanceerde combinatie tussen Mexicaans en Amsterdam-Noord. Vol cactussen en kleur, maar niet hysterisch zoals je soms ziet bij de lokale Mexicaan. Maar met dat rauwige grauwe randje en kringloopsfeertje van Noord. Het eten wordt geserveerd op gevlochten schaaltjes en de salsa’s komen in kleine bakjes die de chef zelf heeft gemaakt tijdens de cursus pottenbakken die hij op zijn vrije dagen volgt. Oh, en doe geen moeite om te vragen om bestek, dat hebben ze niet.

Het is net of je een Tarantino-filmset oploopt: rauw en precies proportioneel aangekleed met een cactus, een gemetseld muurtje, een mini-piñada, een paar ananassen, een koeienvelletje hier en daar een cowboyhoed. De bediening is positief nonchalant en goed op de hoogte van wat ze doen. Niet alleen het eten, maar ook het achtergrondgeluid en zelfs de temperatuur zijn Mexicaans. Coba Taqueria is precies hoe je wil dat een Mexicaan is anno 2018. Comfort food, maar dan net even iets meer culinair. Coba Taqueria

Het personeel – een perfecte match

Het personeel is een perfecte match met het concept dat Coba neerzet. Hip, licht afstandelijk, maar ze kennen de kaart goed en kunnen precies vertellen wat je eet. Ik vind het zelf stiekem wel leuk als personeel niet allemaal in exact dezelfde bedrijfskleding loopt, maar het wel duidelijk afgestemd is op elkaar en past bij het concept. We spotten de eigenaresse zelfs met een cowboy-achtige hoed.

Eten & drinken – gastronomische twist

Maar de reden om heel snel dat pontje te pakken en richting Coba te fietsen is het eten. Mexicaans en nog steeds comfort food, maar dan zonder het vettige randje wat je er vaak mee associeert. Geen overvloed aan bonen, mais en vlees, maar verse frisse ingrediënten en echt Mexicaans culinair.

Denk: quesadilla’s met cactusplant, blauwe (lijkt zwarte) maistaco’s met bloedworst en mango salsa. Tostada (gefrituurde taco’s) met pulpo en cashews of zachtgegaarde varkensnek met gegrilde ananas die beiden van een spit
gesneden
worden. En alles net zo lekker als het klinkt. Die zwarte taco’s contrasteren zo mooi met de kleuren van de overige ingrediënten. Dat het oog ook wat wilt, begrijpen ze hier goed.

Het is net of je een Tarantino-filmset oploopt: rauw en precies proportioneel aangekleed met een cactus, een gemetseld muurtje, een mini-piñada, een paar ananassen, een koeienvelletje hier en daar een cowboyhoed. De bediening is positief nonchalant en goed op de hoogte van wat ze doen. Niet alleen het eten, maar ook het achtergrondgeluid en zelfs de temperatuur zijn Mexicaans. Coba Taqueria is precies hoe je wil dat een Mexicaan is anno 2018. Comfort food, maar dan net even iets meer culinair. Coba Taqueria

Tequila, natuurwijn en een sprinkhaan 

Ook aan de drankkaart besteedde Coba veel aandacht. Geen uitgebreide keuze, maar meerdere dranken van de dag en een kleine selectie natuurwijnen. Het aanbod tequila en mezcal is echter een heel stuk uitgebreider. Twee hele menupagina’s vol om precies te zijn. Ieder met een uitgebreide beschrijving van de smaken waardoor je je haast gaat schamen dat je het voorheen altijd vies vond en puur zag als een middel om zo snel mogelijk dronken te worden. Als we deze kaart mogen geloven, wordt er haast gesuggereerd dat tequila haast net zoveel finesse heeft als wijn.

Wie een shotje durft te bestellen wordt trouwens nog meer op de proef gesteld, want de drank wordt voor geserveerd met een sprinkhaan on the side. Wie minder dapper is kan trouwens ook een van de tequila of mezcal-cocktails bestellen. Net zo sterk, maar het drinkt toch wat lekkerder. 

Het is net of je een Tarantino-filmset oploopt: rauw en precies proportioneel aangekleed met een cactus, een gemetseld muurtje, een mini-piñada, een paar ananassen, een koeienvelletje hier en daar een cowboyhoed. De bediening is positief nonchalant en goed op de hoogte van wat ze doen. Niet alleen het eten, maar ook het achtergrondgeluid en zelfs de temperatuur zijn Mexicaans. Coba Taqueria is precies hoe je wil dat een Mexicaan is anno 2018. Comfort food, maar dan net even iets meer culinair. Coba Taqueria

De rekening

Je zou het bij Coba zeer betaalbaar kunnen houden. Je bestelt de taco’s namelijk al vanaf 9 euro. Het glas oranje natuurwijn dat we erbij dronken kost 7 euro of meer. De prijs-kwaliteit verhouding is prima maar natuurlijk kun je het ook duur maken als je besluit los te gaan met de tequila en mezcalkaart. Tja, als je er dan toch bent…

Het is net of je een Tarantino-filmset oploopt: rauw en precies proportioneel aangekleed met een cactus, een gemetseld muurtje, een mini-piñada, een paar ananassen, een koeienvelletje hier en daar een cowboyhoed. De bediening is positief nonchalant en goed op de hoogte van wat ze doen. Niet alleen het eten, maar ook het achtergrondgeluid en zelfs de temperatuur zijn Mexicaans. Coba Taqueria is precies hoe je wil dat een Mexicaan is anno 2018. Comfort food, maar dan net even iets meer culinair. Coba Taqueria

Coba Taqueria 
Schaafstraat 4
Amsterdam-Noord
Op zonnige dagen zit je hier buiten

Fotobronnen: Coba Taqueria, @semlangendijk
CategoriesFijne Foodspots