5

5 x FUNFACTS OVER TIJDZONES VOOR ELKE REIZIGER

Elke vakantie horen we verhalen over jetlags, lange vluchten en verwarringen rondom tijdzones. We vliegen om drie uur ’s middags en komen zes uur ’s avonds aan – terwijl we acht uur hebben gevlogen. Tijdzones zijn essentieel en als  wereldreiziger zijn er verschillende feitjes die je hierover zou moeten weten.

1. Eerst liep heel West-Europa gelijk – ook Groot-Brittannië

Tot de Tweede Wereldoorlog liepen Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg, Portugal en Spanje gelijk met Groot-Brittannië. De Duitsers zorgden er echter voor dat de eerste vier landen switchten naar de Duitse tijdzone. In ongeveer dezelfde periode besloot dictator Franco de klok in Spanje een uur vooruit te zetten. Hierdoor zitten alleen het Verenigd Koninkrijk en Portugal nog in dezelfde tijdzone.

Beste bestemmingen voor een soloreis >

2. Er bestaan ook ietwat nutteloze tijdzones

Tussen Zweden en Finland ligt een eiland, Märket, dat tot beide landen behoort. Het eiland is dus logische wijze gesplitst. Zweden en Finland schelen door tijdzones een uur, wat dus ook op dit eiland van toepassing is. Het eiland is echter 0,033 vierkante kilometers – niet echt waardig voor een tijdsverschil van een uur.

tijdzones - reizen - reizigers - funfacts - feiten
Weetjes over tijdzones // tijdzones Europa // tijdverschil berekenen

3. Inception van de zon

Tijdzones zorgen ook voor inception van zonneactiviteit. Neem bijvoorbeeld Londen en Parijs. In Parijs gaat de zon simultaan vroeger en later onder dan in Londen, terwijl de steden niet ver van elkaar verwijderd liggen.

De reden hiervoor is dat Frankrijk ten oosten ligt van Groot-Brittannië, maar een uur voorloopt op. Het is in Londen dus later als de zon ondergaat, omdat de zonsondergang Parijs eerder bereikt dan Londen, hoewel dat op een later tijdstip gebeurt dan in Londen.

4. Niet iedereen doet met het fenomeen mee

Er zijn landen die lak hebben aan tijdzones binnenlands. Waar dat voor kleinere landen natuurlijk niet logisch is, verwacht je het bij grote landen zeker. Zo zit er een verschil van drie uur tussen de west- en oostkust van de Verenigde Staten.

Maar China negeert dit principe. Daar hanteren ze één tijd voor het gehele land. Dus wanneer het voor de Chinezen vlakbij de Filipijnen één uur ’s middags is, geldt dit ook voor de Chinezen vlakbij India, waar het op dat moment tien uur ’s ochtends is.

Uitgelegd: het verschil tussen AM en PM >

ReizenReizen

5. En sommige snappen de regels niet zo

Groot-Brittannië is de nul grens wat betreft tijd. Alles rechts ervan is maximaal twaalf uur vooruit, alles links achteruit. Dat is standaard, MAAR niet iedereen houdt zich hier aan. Er zijn namelijk enkele eilanden in de Grote Oceaan die in de buurt liggen van de nul grens die boven die twaalf uur uitsteken. De eilanden Samoa, Tokelau en Tonga lopen dertien uur voor op Londen – de Line Islands zelfs veertien.

Ze liggen dus ruim voorbij de nul grens om een uurtje voor te lopen, maar zij gaan voor dertien. Je kunt dus daar je verjaardag vieren, om vervolgens een dagje te wachten, naar een eilandje westelijk ervan te gaan en daar je verjaardag nóg een keer te vieren!

Vergeet dit lesje over tijdzones en tijdverschil niet te delen met je reisgenoten!

 

CategoriesReistips