W

WINTERSE STAMPPOT: PASTINAAKHUTSPOT MET WORST

Baby it’s snowing outside, dus we gaan pastinaakhutspot eten. Duh! Gezond, lekker, winters & goed voor de bloedsuikerspiegel. Deze Oerhollandse winterse stamppot maken we met niemand minder dan: Chef Jon.

Hutspot met pastinaak in de hoofdrol. Een perfect gerecht voor een gezellige winteravond.

‘Waarom pastinaak in plaats van aardappel?’

Dit is speciaal voor iedereen die vastzit aan een koolhydraatarm dieet. Daarnaast heeft het ook een gezondheidsreden. De koolhydraten die je binnenkrijgt als je aardappel eet worden omgezet in suiker en deze laten je bloedsuikerspiegel schommelen. Deze winterse stamppot is dus dubbel zo gezond dan een aardappelstamppot. Naast pastinaak zijn er nog veel meer aardappelvervangers. Denk aan pompoen, zoete aardappel of bloemkool!

Ook lekker: 5 x recepten met risotto >

Hoofdgerecht

Recept voor 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten

INGREDIËNTEN

  • 300 gr pastinaak
  • 200 gr winterpeen
  • 100 gr witte ui
  • 100 gr knolselderij
  • 1 knoflookteen
  • 1 laurierblaadje
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl melk
  • Optioneel: Fetakaas
  • Extra nodig: stampotstamper.

Bereiding

  1. Schil en was alle groenten en snijd ze in grove stukken
  2. Doe de groente in een grote pan en giet hier koud water bij, zodat alle groenten net onder water staan
  3. Voeg de knoflook en de laurier toe en breng het water aan de kook
  4. Kook de groenten tot ze gaar zijn. De kooktijd hangt af van de grootte van het product. Je snap ’t wel, kleine wortels kook je korter dan grote. Giet de groente af en laat ze in de pan droogstomen met de deksel erop
  5. Stamp de groente met je stampotstamper
  6. Maak je stamppot smeuïg met de olijfolie en melk
  7. Breng je stamppot op smaak met peper en zout en voeg er indien gewenst en lekkere worst aan toe 😉
omslagFoto: Allerhande