EAT / Fijne foodspots

CHIQUE, ECLECTISCH ETEN OP EEN FABULEUZE MANIER GESERVEERD BIJ BURLESQUE

Knus verscholen tussen de leukste gay bars van Amsterdam ligt BurlesQue. Deze diner/bar/dansé gelegenheid is gevestigd in de voormalige La Margarita, een Zuid-Amerikaans restaurant waar volgens vele recensies de service en het eten (letterlijk) vies tegenvielen. Als je voorganger het zo bont heeft gemaakt, is het niet makkelijk een locatie nieuw leven in te blazen. Toch is het ze gelukt, en wij leggen je uit waarom je hier moet dineren!

Knus verscholen tussen de leukste gay bars van Amsterdam ligt BurlesQue. Deze diner/bar/dansé gelegenheid is gevestigd in de voormalige La Margarita, een Zuid-Amerikaans restaurant waar volgens vele recensies de service en het eten (letterlijk) vies tegenvielen. Als je voorganger het zo bont heeft gemaakt, is het niet makkelijk een locatie nieuw leven in te blazen. Toch is het ze gelukt, en wij leggen je uit waarom je hier moet dineren!

Het interieur – de glamoreuze wereld van Burlesk

Om de geest van La Margarita te verdrijven besloot de nieuwe eigenaar dan ook het roer volledig om te gooien door een specifiek thema aan te houden; de glamoreuze wereld van burlesk performers. Afgezien van de robuuste bakstenen muur is alles dan wel lippenstift rood geverfd dan wel in gelijk gekleurde satijnen en fluwelen stoffen gehuld. De balustrade is met spotlights verlicht – zoals je ze vindt rondom make-up spiegels van menig filmster uit de jaren ’50 en ’60 – en de ruimte is gevuld met donker houten meubilair, omkleed met rood fluwelen stof à la chesterfield.
Tegen de achtermuur van BurlesQue staan rijen met flessen dure likeur tegen een spiegelende back-drop in de vorm van gotische kerkramen. Deze aanblik verraad direct; hier kun je een monsterlijk lekkere cocktail krijgen om al het lekkers mee weg te spoelen.

BurlesQue AmsterdamBron: Restaurant BurlesQue

”Een restaurant die zo lijkt te draaien om het spektakel van burlesque, kun je daar dan ook lekker eten?”

De sfeer – een andere wereld

Wanneer je hier binnen stapt krijg je direct het gevoel dat je je in een andere wereld bevindt. Een wereld van afgescheurde nepwimpers, verdwaalde naaldhakken, zwoele pianodeuntjes en dure, roze champagne. Een restaurant die zo lijkt te draaien om het spektakel van BurlesQue, kun je daar dan ook lekker eten? Je zou verwachten dat je tijdens de burlesk shows die in het weekend worden gehouden misschien net aan een kommetje nootjes of een bordje patat zou kunnen krijgen, maar niets is minder waar.

Bron: restaurant BurlesQue

Een mandje brood, maar dan anders

We zaten buiten aan de hoge tafels, waar we het gezellig borrelende publiek in de rest van de straat makkelijk gade konden slaan. Als echte Hollanders besloten we te beginnen met een broodmandje. We hadden nooit gedacht dat men met zoiets simpels al direct de toon kon zetten voor de rest van de maaltijd. Er werd ons geroosterde puntjes pita brood voorgeschoteld met een zelfgemaakte mango humus gepaard met een pittige kerrie mayonaise en granaatappelpitjes. Gelukkig kregen we ”maar” drie stukjes brood per persoon, anders hadden we ons hieraan al helemaal vol gegeten. Dat ze bij BurlesQue precies weten hoe groot de porties moeten zijn willen ze hun gasten niet helemaal tonnetjerond laten vertrekken, bleek trouwens ook uit alle overige gerechten die we hebben mogen proeven.

Ppygge y-farsyd, wat?

Het voorgerecht was pygge y-farsyd, een van origine 15e-eeuws Engels recept van gevuld en geroosterd varken. De chef bleek zich te hebben gerealiseerd dat dit qua smaak vrij overheersende zoute vlees, een frisse tegenhanger nodig had. Het werd dan ook gecombineerd met een zoete appelsalade; een simpel compliment voor een schijnbaar ingewikkeld recept. Dat de knapperige buikvet bovenop een klein beetje taai was, willen we dan ook graag vergeven.

Dit zijn de meest bijzondere tafelmanieren wereldwijd

Lachende kokkels in prachtig servies

Wat tevens aandacht verdiend is het prachtige servies dat werd gebruikt om het eten in op te dienen. Het hoofdgerecht werd geserveerd in een glazen, haast schelpachtig, diep bord, wat mooi rijmde met de kokkels die glimlachend op een bedje vers gemaakte pasta lagen te wachten. Beide waren goed op smaak en prima gegaard, alleen was de Baskische groene saus niet heel goed te proeven. Jammer was ook dat we bij de laatste paar happen begonnen te knarsetanden aangezien er stukjes schelp waren afgebroken. Het is ons echter zelf ook nooit gelukt mosselen of iets soortgelijks te koken zonder dat er stukjes schelp afbraken, dat hoort toch een beetje bij de schelpdierervaring. Als je de laatste hapjes laat staan is dit Frans-Italiaanse huwelijk zeker een aanrader.

Fabulous geserveerde desserts

De desserts werden opgediend toen het al redelijk donker begon te worden. Dineren in het rode licht, maakte deze ervaring – nog vóór de eerste hap van het nagerecht was geproefd – al helemaal compleet. De panna cotta werd geserveerd met zwart vanille ijs en verse bosvruchten. Als je na deze romige heerlijkheid nog niet vol zit, weten ze het hier ook niet meer. Het andere dessert was “gewoon” een Hollandse appeltaart. Ongewoon was echter dat het een volledig geroosterde appel was, omwikkeld in een knapperig dekentje van deeg. Dat ze bij restaurant BurlesQue proberen bestaande gerechten net even anders en meer fabulous te serveren, is duidelijk.

5 x culinaire films voor echte foodies!

Tafelpsycholoog

Als aperitief – maar nu ná het eten – kregen we van onze ontzettend vriendelijke serveerder een verfrissende en zeer welkome limoncello aangeboden. Als het eten alleen al je niet een goed gevoel had gegeven, bood hij zich aan als heuze aan-tafel-barman/psycholoog bij wie je jouw problemen nog even kwijt kon.

”At Restaurant BurlesQue we believe in creating fun, excitement and delicious food.  Restaurant BurlesQue is an experience for all your senses.”

Bron: restaurant BurlesQue

Eclectische gerechten, uit verschillende werelddelen (en tijden)

Er staan nog veel meer geweldige recepten op het menu die het proberen ongetwijfeld waard zijn. Zoals de 300 gram wegende steak die zeer poëtisch is vernoemd naar een van de meest bekende burlesk danseressen van onze tijd; Dita von Teese. Of de Sakura, zelf gerookte hamachi. Zelfs bij het zien van de chique sausjes die bij de gerechten kunnen worden besteld, ging het water al in onze monden staan; zoals foie gras of truffel boter, roquefort saus of truffel jus mét foie gras (voor als je niet kunt kiezen). Eén ding is zeker; ze maken zich bij BurlesQuegeen zorgen over het feit dat ze zeer eclectische gerechten, uit verschillende werelddelen (en tijden) serveren; als het maar lekker is. En lekker was het zeker.

Dus mocht je eens een dansje willen wagen in de Reguliersdwarsstraat en daarvoor nog ergens lekker willen eten, of in het weekend een te gekke show willen zien bij je maaltijd; dan is restaurant BurlesQue de ideale plek.

Geschreven door guest editor Suzanne Venneker

 

PIN IT!

Een restaurant in Amsterdam wat je vast nog niet kende burlesque. Spannend en ontzettend lekker eten!

 


Gerelateerde artikelen