D

DIT MOET JE WETEN OVER CHAMPAGNE

Weetjes over champagnes. Feiten over Champagne. Informatie over Champagne. Plan de champagne.

Voor een diploma-uitreiking, een promotie op je werk of misschien een bruiloft. Bubbels zijn ”jammer genoeg” meestal bedoeld voor speciale gelegenheden. Maar wat ons betreft trekken we vaker een fles open. Gewoon omdat het kan! Om alvast in de stemming te komen: dit is alles wat je moet weten over de heerlijke alcoholische versnapering: champagne.  

Back to basics

Deze feestelijke drank stamt uit de zeventiende eeuw. Ja, je leest het goed. Zo lang genieten de mensheid al van champagne. Benedictijner monniken van de abdij van Hautvillers, dat ten zuiden van de Reims ligt, ontdekte het proces van champagne produceren. Dom Pérignon ontwikkelde de drank zoals wij die nu kennen. Hij probeerde namelijk steeds een betere manier te vinden voor het persen van druiven. Ook zocht hij een betere methode voor het mengen van de wijn. Na ontiegelijk veel ontplofte wijnflessen, door het fenomeen tweede gisting, ontstond uiteindelijk champagne. Bij tweede gisting van een wijn ontstaat er namelijk een natuurlijk koolzuurgas. De bubbels, het koolzuurgas, maken het natuurlijk zo bijzonder.

Deze wijnwandeling brengt je langs de leukste wijnbarren van Amsterdam!

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten bubbels. Non-vintage champagne is gemaakt van druiven uit verschillende jaren. Druiven uit eerdere jaren worden bij deze champagne gemengd met druiven uit datzelfde jaar. Dit geeft deze vorm een complexe smaak, zoals men dat zo mooi kan zeggen. Bij een vintage champagne is er wettelijk bepaald dat de druiven uit een enkel oogstjaar moeten komen. De kwaliteit van de oogst van het vintagejaar is dan natuurlijk ook zo goed mogelijk. Een andere soort is de cuvée prestige. Bij deze mousserende wijn zijn de allerbeste druiven van de allerbeste jaren gebruikt. Een showpaardje onder de champagne dus.

5 x champagne cocktails!

Wanneer alleen chardonnay druiven zijn gebruikt bij de productie van champagne, wordt dit een Blanc de Blancs genoemd. Bij een Blanc de Noirs champagne is er alleen gebruikt gemaakt van blauwe Pinot Noir druiven. De Rosé-champagne is een uitzondering. Het is namelijk de enige roze wijn die gemaakt mag worden door een witte wijn met een rode wijn te mengen. 

Strict rules

De mousserende wijn kan alleen champagne worden genoemd, wanneer de wijn uit de streek Champagne komt. Wanneer dit niet het geval is wordt de mousserende wijn een crémant genoemd. De champagne variant uit Italië wordt Prosecco genoemd, die kennen we natuurlijk allemaal. Cava is de Spaanse “lookalike”. Maar is er ook een Nederlandse variant?

Nee, er is geen specifieke Nederlandse variant, maar er is wel een Nederlandse champagne producent. Bruut kreeg in 2012 kreeg dit merk officieel toestemming van het Comité interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) om zich als Nederlands producent te vestigen. De wijnen komen natuurlijk uit de streek Champagne en worden geproduceerd door een prijswinnende boer. Er zijn drie varianten BRUUT-champagne. Gold is de eerste variant en is erg toegankelijke. Pink is de tweede variant en is de rosé champagne van het merk. Platinum, de laatste variant, is er eentje van alleen chardonnay druiven. Wij vinden dat je ze alle drie gewoon lekker moet uitproberen.

Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat je moet vertellen op de volgende borrel. Let’s pop some bottles!

PIN IT

Dit moet je weten over Champagne #champagnetips #tipsvoorchampagne

Guest-editor: Samantha Lakker